Een in bier gemarineerde traktatie! Hierbij hebben we een match op meerdere niveaus, omdat het fijne karamel-aroma van het bier door de marinade heen zit, komt het ook terug in het vlees. Het zorgt voor een fijn karamel-aroma die de maillard reactie versterkt.
De tweede tik is het gebruik van fijngesneden dadel. Die komt terug in het bier en geeft al een smaakvolle echo. Hierdoor wordt een bruggetje gelegd en ontstaat er een herkenning.
Oosterse en pittige gerechten gaan goed met bier, omdat het bier ook de smaak wat kan blussen. Wijnen hebben vaak wat problemen met pittige smaken.
Recept
- 4 ons buikspek
- een tiental ontpitte dadels (fijngesneden)
- 70 ml sojasaus
- 2 theelepels sambal
- 15 gram verse gember (geperst)
- 20 cl Pauwel Kwak Amber
- 2-3 tenen knoflook
- Twee bosuitjes
- Geroosterde uitjes
- Zout
- Peper
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- Marineer het buikspek in de sojasaus, gember, sambal, knoflook en het bier (minstens een uur, langer is beter).
- Warm de oven voor op 180 C.
- Rooster het vlees 25 minuten tot een half uur, ondertussen bestrijken met de marinademix.
- Meng de overgebleven marinademix met de gesneden dadels en de olie, en laat inkoken.
- Garneer het buikspek met de bosuitjes en geroosterde uien. Voeg een lepel dadelmix toe en breng op smaak met zout en peper.
- Serveren met een Glas Pauwel Kwak Amber!