Bierkennis

Over bier

Een heerlijk bier maken is half kunst, half wetenschap - er zijn zorgvuldig geproduceerde ingrediënten voor nodig om de complexe en verfijnde smaken van je favoriete bieren te brouwen. Dat is waar onze brouwers schitteren. Ze bewaren en koesteren aloude recepten en bedenken nieuwe favorieten. 

Bier is van alle tijden 


Bier is al meer dan 7000 jaar een onmisbaar element in ons leven. Na water en thee is bier het meest populaire drankje in de wereld. In China wordt verreweg het meeste bier gebrouwen (25%), gevolgd door de USA (11%) en Brazilië (7%). Ons land produceert jaarlijks 24 miljoen hectoliter en staat daarmee op nummer 14 in de wereldranglijst.

Over het brouwen van bier zijn veel boeken geschreven. Wij beperken ons hier tot een beknopte samenvatting.

Bier wordt in de basis gemaakt van water, gerst en hop.

1. Door de gerst warm en vochtig te maken ontstaat er mout. Deze gekiemde gerstekorrels worden vervolgens gedoogd.

2. Het brouwen gaat in 6 stappen.

  • Eerst wordt de gerstemout vermalen tot schroot (schroten)
  • Vervolgens wordt de schroot gemengd met warm water (maïschen)
  • De onopgeloste stoffen worden eruit gefilterd (klaren)
  • De substantie wordt gekookt, samen met de hop (koken)
  • Daarna worden alle sedimenten eruit gezuiverd(zuiveren)
  • Dan koelt het brouwsel af met steriele beluchting (koelen)

3. Aan het brouwsel wordt gist toegevoegd, waarna het vergisten begint. Gist zet suiker om in alcohol en koolzuur.

4. Het jonge bier wordt gefilterd en opgeslagen in druktanks, totdat het klaar is om gebotteld te worden.


Meer weten van bier? Meld je aan voor Bier Master
. Want met meer kennis van bier, kun je beter verkopen!

Meld je nu aan

Bier ingrediënten

Bij het brouwen van bier wordt water, graan, hop en gist gebruikt. Ingrediënten die van het begin af aan belangrijk waren en dat tot op de dag van vandaag zijn gebleven

Water: De "zuiverheid" van bier

Water is de ongekroonde koning van de bieringrediënten. Het vormt 90% van het eindproduct en beïnvloedt door de mineralen die het bevat uiterlijk, smaak en aroma van het bier. Water wordt vaak gekookt, gefilterd, getest en geproefd voor de brouwer het gebruikt.

Brouwerijbron

Het brouwwater wordt vaak gewonnen uit eigen natuurlijke bronnen van de brouwerij. Het ideale brouwwater heeft een neutrale smaak en is zacht en puur. Onze brouwers besteden veel aandacht aan het water, dat bij onze brouwerijen in Dommelen en Arcen uit eigen bron komt.

Mout: De "ziel" van het bier

Diverse soorten gerstemout geven bier kleur (van strogeel tot zwart) en een verfijnde smaak (van bitter tot zoet). Mout schenkt bier bovendien een mooie schuimkraag. Gerstemout vraagt om een voorzichtige behandeling en om gekoelde opslag in droge ruimtes.

Moutproces

Het brouwgraan moet gemout worden. Dat gebeurt meestal in het gebied waar het graan groeit. De gerstekorrels kiemen in grote weekbakken. Tijdens het kiemen worden enzymen geactiveerd die in de brouwketels het zetmeel omzetten in vergistbare en onvergistbare suikers.

Hop: Het "kruid" in het bier

Het unieke aroma en de bittere smaak van hop vormen als tegenhanger van het zoete gerstemout voor balans in het bier. We kennen aromahop en bitterhop. Brouwers kiezen vaak voor een mix en voegen zelfs tijdens het proces op verschillende momenten andere hopsoorten toe om de smaak te verfijnen.

Houdbaarheid

Hop heeft ook een antioxidant-effect: het vertraagt de veroudering van het bier, waardoor het langer houdbaar is.

Gist: Het "leven" in het bier

Gist is een eencellig micro-organisme, dat zorgt voor vergisting van de wort: de zoete vloeistof die ontstaat na het mengen van warm water en het gerstemout. Vervolgens zorgt het gist ervoor dat vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. De micro-organismen zijn zeer belangrijk voor de smaak. Gist kan bijvoorbeeld zorgen voor aroma's van banaan, roos, appel, anijs, amandel, kruidnagel of peper.

Vergisting

Bij bovengisting (op hogere temperaturen) krijg je fruitige, robuuste smaken en moutige biersoorten. Ondergisting (lagere temperaturen) wordt gebruikt voor het brouwen van heldere, frisse bieren als pils. Brouwers bewaren hun eigen steriele gistculturen om kwaliteit en continuïteit te garanderen.

 

Meer weten over bier?

Meld je aan voor Bier Master. Want met meer kennis van bier, kun je beter verkopen!